logologologo
  • Home
  • Terapia
    • Terapia online
    • Terapia dorosłych
    • Terapia młodzieży
    • Terapia rodzinna
    • EMDR
    • Zasady terapii
  • Czym się zajmujemy?
    • Zaburzenia depresyjne
    • Zaburzenia odżywiania
    • Zaburzenia lękowe
    • Kwestionariusz kompetencji
    • Trauma
    • Grupa Rozwojowa
  • O nas
  • Projekty unijne
  • Do poczytania
  • Cennik
  • Kontakt
  • Home
  • Terapia
    • Terapia online
    • Terapia dorosłych
    • Terapia młodzieży
    • Terapia rodzinna
    • EMDR
    • Zasady terapii
  • Czym się zajmujemy?
    • Zaburzenia depresyjne
    • Zaburzenia odżywiania
    • Zaburzenia lękowe
    • Kwestionariusz kompetencji
    • Trauma
    • Grupa Rozwojowa
  • O nas
  • Projekty unijne
  • Do poczytania
  • Cennik
  • Kontakt
featured_image

Jak wspomóc leczenie depresji dietą? Wyjaśnia Monika Szostek- dietetyczka

21 marca 2020 by Karina Hanowska Aktualności 0 comments

Dieta powinna być urozmaicona i różnorodna, pozbawiona produktów wysoko przetworzonych. Przede wszystkim należy określić odpowiednią kaloryczność diety oraz zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze, którymi są białko, tłuszcze i węglowodany. Powinno zwrócić się szczególną uwagę na niektóre witaminy oraz składniki mineralne. Zapobiegają one wystąpieniu depresji, wspomagają procesy leczenia – tym samym wpływają na lepsze samopoczucie.

Do tych najważniejszych należą:

  • Kwasy Omega-3 (kwas DHA oraz kwas EPA) Ich prozdrowotne działanie wynika z regulacji przepływu neurotransmiterów oraz sygnałów nerwowych. Są nieodłącznym elementem budowy neuronów, czyli komórek budujących układ nerwowy. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są: makrela, łosoś, sardynki, owoce morza, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, jaja, oleje roślinne. Warto rozważyć suplementację, jeśli nie spożywamy odpowiedniej ilości produktów bogatych w wielonienasycone kwasy.
  • Kwas foliowy Dieta uboga w tę witaminę, upośledza działanie środków farmakologicznych, wpływa na zmniejszoną produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny oraz powoduje wzrost homocysteiny w organizmie. Produktami bogatymi w kwas foliowy są przede wszystkim zielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych, drożdże, żółtko jaja kurzego oraz orzechy. Warto wiedzieć, że przyswajalność kwasu foliowego z produktów spożywczych plasuje się na poziomie 50-80%. Ponadto kwas foliowy jest składnikiem wrażliwym na działanie promieni UV, zbyt długie przechowywanie, czy obróbkę termiczną. Z tego powodu produkty bogate w ten kwas najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu i zjadać je w postaci surowej, niepoddanej obróbce termicznej.
  • Cynk Znajdziemy go w: boczniakach, pieczarkach, kurkach, pestkach dyni, sezamie, ryżu dzikim, quinoi, nasionach roślin strączkowych, kakao, warzywach kapustnych, pietruszce
  • Selen Istnieje wiele badań, które pokazują niekorzystny wpływ niedoboru selenu na funkcję mózgu oraz upośledzeniu pracy niektórych neurotransmiterów. Bardzo dobrym źródłem selenu są: orzechy brazylijskie, mięso, ryby, produkty zbożowe, warzywa kapustne (brokuły, kapusta biała, warzywa czosnkowe (czosnek, cebula), szparagi, soczewica. Zawartość selenu w produktach jest zależna od jego zawartości w glebie. Niestety zawartość selenu w glebie w Polsce oraz w krajach Europy jest niska. Jeśli gleba nie została wzbogacona za pomocą nawozu, produkty nie zaspokoją dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
  • Witamina B12 (kobalamina) Jest kofaktorem przemian homocysteiny w organizmie. Bierze udział w syntezie hormonów i neurotransmiterów, a tym samym wpływa na psychikę i nastrój. Witamina ta występuję w największych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najlepszym jej źródłem są: podroby, ryby, mięso, sery, twarogi, mleko, chlorella
  • Tryptofan Jest to aminokwas będący prekursorem serotoniny, potocznie zwanej hormonem szczęścia. Produkty będące dobrym źródłem tryptofanu to: tuńczyk, dorsz, owoce morza, jaja, pestki dyni, banany
  • Witamina D Wspomaga rozwój i pracę mózgu oraz wykazuje działanie neuroprotekcyjne. Potocznie zwana ,,witaminą słońca” jest syntetyzowana w skórze organizmu. Jednak w okresie jesienno- zimowym, kiedy mamy ograniczony dopływ promieni słonecznych, warto rozważyć suplementacje. W żywności znajdziemy jej niewielkie ilości, które nie zaspokoją zapotrzebowania organizmu. Głównymi źródłami witaminy D są: ryby, jaja, masło, wątroba, sery żółte, produkty mleczne
  • Antyoksydanty (witamina A, C i E) Są przeciwutleniaczami, które neutralizują powstawanie wolnych rodników odpowiedzialnych za stres oksydacyjny organizmu. Wolne rodniki uszkadzają komórki, a tym samym przyczyniają się do powstawania wielu chorób.
  • Witamina A- podroby, wątroba,  ryby, jaja, produkty mleczne (prekursorem witaminy A jest β-karoten występujący w czerwonych i pomarańczowych części roślin)
  • Witamina C- papryka, pomarańcze, cytryny, kiwi
  • Witamina E- produkty pełnoziarniste, jaja, awokado, orzechy, oliwa z oliwek

Produkty przeciwskazane:

Alkohol- częste spożywanie napojów wysokoprocentowych nasila niepokój i ataki paniki. Ponadto alkohol spożywany często powoduje spadek poziomu serotoniny, co sprzyja złemu samopoczuciu. Kofeina- spadek serotoniny. Słodycze- poprawa humoru po zjedzeniu słodkich produktów jest chwilowa, związana, z gwałtownym wyrzutem glukozy do krwi i szybkim dostarczeniu energii. Po chwili nastrój pogarsza się.

Monika Szostek

Literatura:

America A, Milling LS . The efficacy of vitamins for reducing or preventing depression symptoms in healthy individuals: natural remedy or placebo? J Behav Med 2008; 31: 157–167.

Dr inż. Sa’eed Bawa i dr inż. Danuta Gajewska, Czy dieta może poprawić nastrój? , Wykład wygłoszony w ramach „Wszechnicy Żywieniowej w SGGW” w dn.21 lutego 2007 r., http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/dieta.pdf

Harbottle L, Schonfelder N. Nutrition and depression: a review of the evidence. J Ment Health 2008; 17(6): 576–587.

Harbottle L, Schonfelder N. Nutrition and depression: a review of the evidence. J Ment Health 2008; 17(6): 576–587.

Józefowicz O., Rabe-Jabłońska J., Bogaczewicz J., Woźniacka A.,  Rola witaminy D w patogenezie zaburzeń psychicznych, Psychiatria i Psychologia Kliniczna, 2009, 9,3, 200-206

Majkutewicz P., Tuszko P., Okręglicka P., Leczenie żywieniowe w depresji, Family Medicine&Primary Care Review 2014; 16; 1:48-50

Ratajczak M., Gietka-Czernel M., Rola selenu w organizmie człowieka, Post N Med 2016; XXIX(12): 929-933

Prev
Next

Related Posts

Terapia indywidualna dla studentów
24 października 2017

Nasz Ośrodek jest otwarty na młodych dorosłych. Zapraszamy do kontaktu. Oferujemy...

Learn more
Jak wspomóc leczenie depresji dietą? Wyjaśnia Monika Szostek- dietetyczka
Jak wspomóc leczenie depresji dietą? Wyjaśnia Monika Szostek- dietetyczka
21 marca 2020

Dieta powinna być urozmaicona i różnorodna, pozbawiona produktów wysoko...

Learn more
Depresja nastolatków – porady dla rodziców
Depresja nastolatków – porady dla rodziców
18 czerwca 2019

Karina Hanowska W życiu każdego nastolatka zdarzają się sytuacje trudne....

Learn more
Nie bój się lęku- niech on boi się ciebie!
Nie bój się lęku- niech on boi się ciebie!
8 marca 2020

Lęk nie jest zły. Jest potrzebny, choć nieprzyjemny do przeżywania. To jedna z...

Learn more
Ośrodek Spotkanie to przyjazne, bezpieczne miejsce w którym wykwalifikowany stale podnoszący swoje kompetencje personel oferuje usługi związane z działalnością psychologiczno-psychoterapeutyczną.

Nasz ośrodek

Jesteśmy dla Ciebie, by pomóc Tobie i Twojej rodzinie.
Olsztyn, ul. Żeromskiego 40/2
kontakt@osrodek-spotkanie.pl
Telefon: 533 402 688

Nasze artykuły

  • Psychiatra- kim jest i co leczy?
    Psychiatra- kim jest i co leczy?
    29 lipca 2020
  • Możesz mieć dość – o przedłużającej się pandemii
    Możesz mieć dość – o przedłużającej się pandemii
    14 maja 2020
  • Psychoterapia przez Skype w czasie pandemii
    Psychoterapia przez Skype w czasie pandemii
    22 kwietnia 2020

© 2019 Ośrodek Spotkanie   |   Wykonano z ❤️ przez STRIXSPACE Sp. z o.o.